Contact details

SIA "Kāzu Aģentūra" Bieķensalas iela 32, LV-1004, Rīga, Latvija. Phone: +371 27531155, Email:milestiba@milestiba.lv

Tuesday 5 July 2016

Tava otra pusīte - citas tautības


Internacionālas kāzas 2015.gada jūlijā. Fotogrāfe Džeina Saulīte.

Citas tradīcijas. Kāzu tradīcijas neaprobežojas ar nešanu pāri tiltam, vai kāpšanu uz šķīvja. Latviešiem ir atšķirīgs arī kopējais kāzu formāts, piemēram kāzinieki viesiem izmaksā gan alkoholiskos dzērienus, gan nakšņošanu, kas ārzemēs bieži vien ir jāmaksā pašiem viesiem.
Uz kāzu tradīcijām var skatīties no dažādām šķautnēm.
1)      Kāzu forma. Latviešiem ir pieņemts laulību ceremonija vienā vietā, kāzu svinības citā. Ārzemēs bieži vien gan ceremonijas, gan svinības notiek vienā vietā, nav braukšana „tiltos”, toties tiek īpaši piedomāts par viesu izklaidi pēc ceremonijas.
2)      Vakara svinības. Ja latviešiem viss vakars ir ar aktivitātēm, kuras organizē vedēji vai vakara vadītāji, tad ārzemēs vakars ir balstīts uz viesu runām, apsveikumiem un dejām. Pēdējos gados īpaši redzu, ka franču un angļu viesi ir piedomājuši un sagatavojušies kāzām, ne tikai ar īpašām runām un prezentācijām – ir arī aizraujoši priekšnesumi.
3)      Citu tautu tradīcijas. Salīdzinot ar Latviešu kāzām, var šķist, ka citās valstīs nav tradīciju – taču tās ir un man reizēm gribas „aizņemties”, jo tās ir interesantas. Ne vienmēr paši Latvieši zina kāzu tradīcijas, vai arī zina tikai dažas, tāpēc painteresējies vairāk par otras pusītes tradīcijām.
4)      Latviešu tradīcijas. Ja Tavās kāzās ir ārzemju viesi, un būs latviešu tradīcijas, tad ideāli, ja viņus informē par tām. Tradīciju skaidrošana brīdī, kad tās notiek, ir garlaicīga, tāpēc ieteicams to izdarīt pirms vakara svinībām. Risinājums ir:
·         Kāzu mājaslapas
·         Kāzu dienas programmas, kuras tiek iepriekš izstūtītas
·         Vakara vadītājs par tām pastāsta iepriekš brīvajos brīžos, nevis procesā. Kāzās visam jānotiek pa īstam, nevis kā ekskursijā ar gidu.
Viss ideālākais risinājums – noskaidrot abu tautību tradīcijas un tad izvēlēties, kuras iekļaut kāzās. Ir tradīcijas, kuras ir līdzīgas dažādām tautām – tad jāizvēlas pārim piemērotākais variants.

Ja nevarat izvēlēties kurā valstī precēties – droši varu solīt – ārzemnieki par kāzām Latvijā ir sajūsmā!

Precos.lv ir mana intervija "10 ieteikumi kāzu plānošanai Latvijā, dzīvojot ārzemēs".



Mūsu pieredze atšķirīgu tautību kāzu organizēšana summējas jau vairāku desmitu apjomā. Visiem, kuri vēlas organizēt dažādu tautību kāzas- droši sazinieties, zvaniet, rakstiet, piedāvājam Skype konferences.
Nodrošinam pilnu servisu kāzu organizēšanā no A-Z pāriem, kuriem ir atšķirīgas tautības. Tāpat arī ir iespējamas konsultācijas pāriem, kur paši plāno organizēt savas kāzas. Raksti man dace@milestiba.lv, tiekamies Skype vai klātienē, kad esiet LV. Tikšanās valodas LV, RU, ENG.

Neriskējiet ar tik svarīgu notikumu kā kāzas, uzzvaniet un uzziniet, ar ko mēs varam būt noderīgi.