Contact details

SIA "Kāzu Aģentūra" Bieķensalas iela 32, LV-1004, Rīga, Latvija. Phone: +371 27531155, Email:milestiba@milestiba.lv

Friday 7 June 2013

Patiesība par laulībām neierastā vidē!

Vēl nesen likumā bija noteikts, ka laulāties drīkst tikai dzimtsarakstu nodaļā, baznīcā vai pilīs un muižās. 2013. gada 1.janvārī, spēkā stājās grozījums Civillikumā, kas ļauj personām, laulības noslēgt dažādās tam piemērotās telpās vai vietās, piemēram, brīvā dabā, muzejā vai kur citur. Tāpēc kļuvis aktuāls jautājums par laulību ceremoniju pie jūras, laulību ceremoniju brīvā dabā, laulību ceremoniju pie viesu nama un citās netradicionālās vietās.
Fotogrāfija no interneta. Sigulda protams gaida "kāzu gumijlēcēju pāri".

 Šis likuma grozījums ir iepriecinājis jaunos pārus, tomēr brīdī kad pāris sāk meklēt dzimtsarakstu nodaļu, kas tos sarakstīs, piemēram, pļavā, jāsaskaras ar visai nepatīkamu patiesību. Lai gan pastāv likums, kas atļauj laulības ārpus baznīcas vai dzimtsarakstu nodaļas, to ir samērā grūti realizēt. Respektīvi, dzimtsarakstu nodaļas ne visai labprāt vēlas pamest savas telpas, lai laulātu pāri ārpus savas ierastās vides.
Annas un Aleksandra laulību ceremonija pils parkā.
 Tādēļ, ņemot vērā, ka šīs grūtības satrauc daudzus jaunos pārus esam veikuši pētījumu, lai noskaidrotu kāda tad ir patiesā situācija šajā sakarā. (Periodiski saņemam telefona zvanus par to, ka dzimtsarakstu nodaļas pāriem atsaka ceremonijas ārpus telpām).

Evijas un Pšemeka laulību ceremonija brīvā dabā. Laulību ceremonija pie viesu nama.
Dzimtsarakstu nodaļas vadītā Ilzes un Jāņa laulību ceremonija akmeņainā pludmalē. Laulību ceremonija pie jūras.

Kopā apzvanījām internetā atrodamās 123 dzimtsarakstu nodaļas. Diemžēl trīs reizes zvanot cēla tikai 64 no tām. Jāpiebilst, ka saskārāmies ar vairākām kuriozām situācijām. Piemēram, zvanot uz dzimtsarakstu nodaļas norādītajiem numuriem- sazvanījām bibliotēku un būvvaldi; paceļot telefonu atbildēja, ka neviena nav darbā; trīs no norādītajiem numuriem vispār neeksistē un citas visai interesantas situācijas. 
Evijas un Christoph laulību ceremonija brīvā dabā
Un tātad, konstatējām, ka 58 dzimtsarakstu nodaļas izbrauc uz laulību ceremonijām ārpus dzimtsarakstu nodaļas, tomēr jāņem vērā vairāki nosacījumi. Tā piemēram, kur tiks slēgtas laulības, vai būs nojume, kādi laulību dienā būs laika apstākļi vai šajā nodaļā nav jau citas ceremonijas Jūsu izvēlētajā kāzu datumā.
 Bet Jūs droši vien vairāk par visu interesē izmaksas šādai ceremonijas vadīšanai! Cenas ir ļoti dažādas, vidēji tās svārstās no Ls 50 līdz Ls 90. Izmaksas atkarīgas no transporta izmaksām ceremonijas vadītājam, vai ir paredzēti mūziķi un dzejas lasītāji, kāds ir ceremonijas ilgums u.c.  
Tāpat jāatceras, ka visas dzimtsarakstu nodaļas laulības izbrauc slēgt tikai novada administratīvajā teritorijā.
Secinājām, ka satraukumam nav pamata! Jaunais likums vēl nedarbojas 100% visur, tomēr, ja Jūs vēlaties laulību slēgt neierastākā vidē kā baznīca vai dzimtsarakstu nodaļā tas ir pilnīgi iespējams.